De teruglopende voorraad fossiele brandstoffen en de globale opwarming hebben gezorgd voor de ontwikkeling van alternatieve, duurzame energiebronnen. Wind- en zonne-energie, warmtepompen met warmte uitwisseling door middel van water of lucht zijn gemeengoed aan het worden. Het zijn onuitputtelijke bronnen die moeten worden benut om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen en de CO2 uitstoot te verminderen.

Bij toepassing in gebouwen en woningen draagt duurzame energie bij om de EPN normering van het object te kunnen realiseren. Daarnaast zijn installaties voor duurzame energie een waardevaste investering voor de eigenaar en bieden ze de bewoner verlaagde en stabiele vaste en variabele lasten.

Comfort met warmtepompen

Voor woningen en gebouwen is vooral de opwekking van warmte en koeling met warmtepompen een opkomst. Dit soort installaties wordt veelal toegepast in combinatie met lage temperatuur afgifte systemen zoals vloerverwarming c.q. koeling voor een optimaal comfort. Voor de opwekking kunnen warmte-koudeopslag systemen (WKO) worden toegepast waardoor een aanzienlijke energiebesparing wordt gerealiseerd.

Innovatieve regeling

De theorie en de techniek achter deze duurzame energiebronnen zijn verschillend. Eén ding hebben ze echter allemaal gemeen. Er moet perfect worden geregeld voor een optimaal rendement. Innovatieve regeling van opwekking, distributie en opslag zijn van groot belang in deze complexe systemen. Elk onderdeel van de installatie kent zijn specifieke eisen. Beveco is een voorloper op het gebied van regeling bij duurzame energietoepassingen.

Kennis en ervaring

Jarenlange kennis en ervaring maken Beveco een unieke partner bij het realiseren, monitoren en onderhouden van projecten met duurzame energie. Inmiddels heeft Beveco door het hele land meer dan 200 warmte- koudeopslag (WKO) systemen uitgevoerd.

Case – De Lichttoren, hét icoon van de Lichtstad Eindhoven

Het complex van 30.000 vierkante meter van woningcorporatie Trudo is omgebouwd tot een mengeling van appartementen, kantoren en een art- en woonhotel. De Lichttoren dateert van 1921. Het gebouw, destijds gebouwd in de stijl van modernisme en nieuwe zakelijkheid, diende jarenlang als testfabriek voor gloeilampen. Later werd het omgevormd tot hoofdkantoor van de lichtdivisie. De Lichttoren is al decennia lang het boegbeeld van het Philipsconcern en van de stad Eindhoven.

Eind jaren negentig werden de Lichttoren, het erachter liggende Lichtplein en het ernaast gelegen fabriekscomplex de Witte Dame door Philips afgestoten en kregen ze een nieuwe bestemming. De Lichttoren, inmiddels een rijksmonument, is getransformeerd tot een fantastische plek om te wonen, te werken en te ontspannen. Midden in de stad, midden in het stedelijke leven.

Duurzame energievoorziening
Om de Lichttoren van warmte en koude te kunnen voorzien is een duurzame energievoorziening gerealiseerd op basis van warmtepompen en warmte-koudeopslag systemen voor het complete gebouw.

Collectief systeem
De complete Lichttoren zal verwarmd en gekoeld worden met een collectief warmtepompsysteem. Iedere bewoner/gebruiker kan zelf kiezen voor het verwarmen en/of koelen van zijn of haar woning. Er zal groene stroom ingekocht worden, om zo voor een CO2 uitstootloos gebouw te zorgen.

Meet- en regeltechniek / Gebouwbeheersysteem
Beveco heeft de automatisering gerealiseerd van het warmte-koudeopslagsysteem (vier warme en vier koude bronnen) in combinatie met diverse warmtepompen – o.a. geïntegreerd via een Modbus koppeling -, vloerverwarming/-koeling, warm tapwater installatie, dry-cooler en een 7-tal LBK’s verdeeld over acht regelkasten. Hiervoor is het webbased regelsysteem, type IQ3XCITE, van het fabricaat Trend toegepast. Bij de klant staat tevens een compleet gebouwbeheersysteem met dynamische/grafische beeldplaatjes van de regeltechnische installatie. Tevens is de regelinstallatie aangesloten aan het Internet zodat meerdere partijen tegelijk de installaties kunnen volgen mits uiteraard geautoriseerd. Ook is hierdoor snelle serviceverlening op afstand gewaarborgd.

Referenties

Enkele duurzame energie referenties:

  • De Lichttoren te Eindhoven
  • Stadskantoor Etten-Leur
  • Diverse woon-/zorgcomplexen door heel het land
  • WTH Vloerverwarming & koeling te Dordrecht
Meer referenties vindt u op onze referentie-pagina.