Een smart building - wat betekent dat?

Bedrijfspanden zijn meer dan alleen architectonische gebouwen waar arbeid, kapitaal en ideeën samenkomen. Het pand of gebouw kan zelf namelijk ook fungeren als een kostbare (en kostenverlagende!) bron van data. Bijvoorbeeld met betrekking tot energieverbruik, onderhoudskosten en facilitaire kosten.

Het inzicht in deze gegevens kunnen vervolgens zo worden toegepast om bijvoorbeeld het welzijn van de werknemers te verbeteren. Denk hierbij aan het effect van het klimaat en de akoestiek op de effectiviteit van de werkzaamheden. In dit blog vertellen we u meer over smart- en adaptive buildings en wat dit voor uw organisatie kan betekenen.

Wat is een smart building?

Een smart building is een gebouw met innovatieve technische systemen. Deze systemen laten alle faciliteiten goed werken en dat zorgen er voor het gebouw modulair aanpasbaar is. Om deze systemen te laten samenwerken is een goede technische (IP) infrastructuur belangrijk. Daarnaast wordt het gebouw pas smart als alle technische systemen optimaal samenwerken. Deze systemen en databronnen kunnen door systeemintegratie met elkaar interacteren. U kunt de beschikbare informatie monitoren, hier KPI’s uit genereren en de data analyseren, beheren en exporteren.

Voorbeeld smart building

Een simpel voorbeeld van het smart building systeem: het smart building platform verzamelt en combineert data met betrekking tot temperatuur en elektriciteitsverbruik (bijvoorbeeld liftverbruik) om vervolgens het binnenklimaat automatisch te reguleren. Immers: hoe warmer, hoe minder mensen geneigd zijn de trap te nemen, maar hoe actiever de werknemers door de dag heen zijn, hoe beter de productiviteit is. Ook kan de geanalyseerde data gebruikt worden om het automatiseringsproces te verbeteren. Bijvoorbeeld om uw FacilityManagementInformatieSysteem (FMIS) automatisch te voeden en voor predictive maintenance.

Wat is een adaptive building?

Het concept van een adaptive building gaat nog een stap verder dan een smart building. Een adaptive building past zichzelf aan door op bepaalde invloeden van buitenaf te reageren. Klinkt futuristisch, maar de eerste adaptive buildings zijn al in gebruik. Een adaptive building is zo ontworpen dat het zichzelf kan aanpassen. En in een adaptive building staan zowel het welzijn van de werknemers als duurzaamheid en milieuvriendelijkheid alle drie samen op de eerste plaats.

Voorbeeld adaptive building

Om u een voorstelling te geven van een adaptive building moet u denken aan een gebouw dat zichzelf aanpast aan:

  • Weersomstandigheden
  • Daglichtregeling
  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Luchtkwaliteit
  • Bezetting

Door bijvoorbeeld zelf te draaien, een andere kleur aan te nemen en energie op te vangen, is het helemaal zelfvoorzienend qua energie. Tegelijkertijd biedt het een optimale omgeving voor de fijnste en meest productieve werksfeer voor de mensen binnen in het gebouw.

Wat doet gebouwautomatisering van Beveco?

Gebouwautomatisering van Beveco is enerzijds de regeltechniek en anderzijds de systeemintegratie voor een smart of adaptive building. De software van Beveco meet, beïnvloed en zorgt ervoor dat de data van verschillende systemen en sensoren samenwerken. Bijvoorbeeld om een comfortabele en productieve werkomgeving te creëren en om de veiligheid van het gebouw te beheren. De systeemintegratie zorgt voor het eenvoudig kunnen bedienen en visualiseren van de verschillende (bestaande) systemen. Beveco zorgt ervoor dat de verschillende technische elementen goed samen werken.

Wilt u zien hoe onze volledige webbased software realtime werkt of wilt u meer weten over de oplossingen die Beveco biedt op het gebied van gebouwautomatisering? Vul dan het contactformulier in of bel direct met een van onze specialisten via 0186 65 90 30.

Is dit artikel interessant?