Hoe kun je Smart City toepassen in een gemeente of stad?

Er zijn tal van Smart City oplossingen die in een stad of gemeente toegepast kunnen worden om de leefbaarheid, het milieu en duurzaamheid te verbeteren. In onze vorige blog “Wat is Smart City” hebben we al een aantal voorbeelden gegeven over wat voor slimme toepassingen in een stad of gemeente geïntegreerd kunnen worden. In deze blog geven we nog meer voorbeelden over hoe u Smart City kunt toepassen in een gemeente of stad en geven we voorbeelden van steden of gemeenten die hier al mee bezig zijn.

5 voorbeelden van Smart City toepassingen

Om een Smart City te worden en te zijn is het noodzakelijk dat de slimme toepassingen, data en de bestaande systemen met elkaar verbonden worden tot één groot netwerk. Met slimme toepassingen in een stad of gemeente wordt er data verzameld om zo betere inzichten te krijgen in de leefbaarheid, het milieu en duurzaamheid van de stad of gemeente.

Hieronder hebben we 5 voorbeelden van Smart City toepassingen in een gemeente of stad op een rij gezet:

  1. Sensoren in prullenbakken die meten hoe vol een prullenbak zit. Zo weet de gemeente precies wanneer de prullenbakken geleegd moeten worden. Het afval van de bewoners kan dan altijd weggegooid worden en de gemeente blijft netjes. Ook wordt er voorkomen dat mensen hun afval naast de afvalbak gooien en hoeven medewerkers van de gemeente niet bij iedere afvalbak te stoppen om te controleren of deze vol is. Zij hoeven dan alleen te stoppen bij de prullenbakken die geleegd moeten worden.
  2. Slimme lantaarnpalen die aangaan aan wanneer u in de buurt komt. Dit zorgt ervoor dat u nooit in het donker loopt (veiligheid) en het zorgt er ook voor dat er slim wordt omgegaan met energiegebruik (energiebesparing). Het grootste gedeelte van de nacht is er niemand op straat te bekennen, dan kan er juist veel energie bespaard worden. Daarnaast is het voor de flora en fauna ook beter als het donker is.
  3. Geen wateroverlast meer in straten wanneer het lange tijd regent. Door sensoren te plaatsen in het riool en op de peilbuizen voor grondwater kan drainage en buffering aangepast worden op de weersverwachting en is er real-time inzicht in de situatie.
  4. Door buffering op afstand te monitoren en te besturen is het mogelijk om pieken in regenval te managen. Gecombineerd met de data uit grondwater en het riool kunnen de pieken worden opvangen. De buffering kan meerdere vormen aannemen, zoals bijvoorbeeld in slimme regentonnen en regenwaterschuttingen.
  5. De veiligheid in en rondom gebouwen bevorderen door het integreren van beveiligingscamera’s en melders voor inbraak en branddetectie in gebouwen en woningen. Door dit op een slimme manier te monitoren, kan er adequaat gereageerd worden in geval van een melding.

Smart City ontwikkelingen

Er zijn in Nederland nog geen échte Smart Cities, maar er worden wel veel initiatieven en projecten rondom Smart City opgezet. Vaak gaat het in Nederland nog mis bij de integratie van alle slimme toepassingen. Beveco heeft daarom een Smart City Management Systeem ontwikkeld. Dit is een bedien- en beheerplatform voor alle sensoren en systemen binnen een stad, er ontstaat dan een soort ecosysteem van verbonden gebouwen, technieken en toepassingen. Met ons Smart City Management Systeem is er zelfs geen kennis nodig van de systemen, zo makkelijk is het te bedienen en te beheren!

Wereldwijd wordt er door grote steden en gemeenten hard gewerkt om een Smart City te worden. Een aantal voorbeelden van internationale Smart Cities zijn:

  1. Hier richten ze zich voornamelijk op de verkeersproblemen. Er zijn slimme verkeerslichten geplaatst, sensoren om het geluid te meten, sensoren om vervuiling in de stad te meten en er zijn camera’s geplaatst.
  2. Oslo richt zich voornamelijk op het verminderen van uitlaatgassen en op het verbeteren van de infrastructuur. Er is slimme openbare verlichting geplaatst en er zijn apps ontwikkeld waarbij er opgezocht kan worden waar nog vrije parkeerplaatsen zijn.
  3. Singapore is al ruim 5 jaar bezig om een slimme stad te worden. Er zijn sensoren geplaatst om inzicht te krijgen in het verkeer en om de vervuiling te meten. Denk hierbij aan slimme verkeerslichten en inzicht in waar en wanneer er afval is gedumpt.

Smart City software van Beveco  

Beveco is gespecialiseerd in merkonafhankelijke systeemintegratie trajecten en wij verzorgen de complete regeltechniek voor klimaatinstallaties. Wij bieden diverse oplossingen en software op het gebied van Smart City: Smart City Management Systeem (SCMS), Riool en Grondwater Management Systeem, CO2 Monitoring Systeem en Luchtkwaliteit Monitoring Systeem.

Wilt u graag zelf zien hoe onze software real-time werkt of wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Vul dan het contactformulier in of bel direct met een van onze specialisten via +31 (0)186 65 90 30.

Is dit artikel interessant?