Wat is een Datacenter Management Systeem (DMS)?

Een Datacenter Management Systeem (DMS), is een integrale beheeroplossing voor de verschillende technische systemen van datacenters. Het brengt de informatie uit de verschillende systemen samen tot één geheel. Een DMS biedt snel inzicht in alle installaties voor het security team, de technisch directeur, de bedrijfshulpverlener en facility managers. Zie het als een centrale webapplicatie met een integraal logboek om alle actuele systeemdata, informatie over de historie, gebruik, aanpassingen en storingen centraal uit te lezen en te monitoren. Maar dat is niet alles, want de Datacenter Management Systeem data kan ook uniform getagd en gedeeld worden met de volgende applicaties:

  • DataCenter Infrastructure Management systeem (DCIM)

Een DataCenter Infrastructure Management system (DCIM) focust op de beschikbaarheid van ruimte in racks, aansluitingen, bekabeling, patches en energieverbruik per rack. 

  • Warmte/Koude Opslagsystemen (WKO/ATES) en Cool Management Systeem (CMS)

In de winter slaan Warmte/Koude Opslagsystemen (WKO/ATES) beschikbare koeling in de bodem op. Dit wordt in de zomer gebruikt om het datacenter te koelen. Een Cool Management Systeem (CMS) is een slim systeem dat het optimale klimaat aanstuurt via de WKO/ATES en de koeltorens.

  • Energie Management Systeem (EMS)

Een Energie Management Systeem (EMS) zorgt voor inzicht in de volledige energievoorziening van een datacenter. Een EMS geeft informatie weer over de netspanning, generatoren, beschikbare brandstof en het stroomverbruik. Dit kan zowel op centraal niveau als via een portal op klantniveau.

  • Facility Management Informatie Systeem (FMIS)

Een Facility Management Informatie Systeem (FMIS) koppelt werkbonnen, de actuele voorraad van onderdelen en onderhoudsrapportages. 

De rol van predictive maintenance

Een Datacenter Management Systeem kan alle bovengenoemde systemen samenvoegen om één overzichtelijk en handig geheel te vormen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld bepaalde meldingen en storingen in een Datacenter management Systeem niet meer onopgemerkt blijven. Ook wordt door de integratie van de verschillende systemen in een Datacenter Management Systeem het veel eenvoudiger om gestructureerde data te gebruiken voor analyse en predictive maintenance. Zoals het voorspellen en voorkomen van mogelijke storingen, zodat er minder correctief of onnodig onderhoud plaats hoeft te vinden. Het eindresultaat? Een betrouwbaar en kostenefficiënt datacenter.

IT Room Infra evenement

Het IT Room Infra is een evenement georganiseerd door een collectief van bedrijven binnen de federatie van technologiebranches. Samen zetten wij ons in voor hightech systemen en datacenter oplossingen om binnen een breed aantal marktsegmenten in te zetten. Op het IT Room Infra evenement op 12 november vertellen we u meer over onze Datacenter Management Systemen en hoe deze intelligente oplossingen voor u van waarde kunnen zijn.

Heef u na het lezen van dit blog een vraag over ons Datacenter Management Systeem? Laat het ons weten.

Is dit artikel interessant?