Web-based BMS geeft medewerkers Jaarbeurs veel flexibiliteit

Per jaar ontvangt Jaarbeurs in Utrecht ruim 2,2 miljoen bezoekers in 11 beurshallen en het congres- en vergadercentrum (Media Plaza, Jaarbeurs MeetUp en het Beatrix Theater). In zo’n gebouwencomplex is een uitgebreid branddetectiesysteem natuurlijk essentieel. Om deze voorziening overzichtelijk te beheren, vertrouwt Jaarbeurs al jaren op zijn Brand Management Systeem. Sinds 2017 is dit BMS web-based, wat het beheer nog veel flexibeler maakt.

Het omvangrijke branddetectiesysteem van Jaarbeurs bestaat onder meer uit zo’n 4000 brandmelders, waaronder rook-, handbrand- en thermische melders, tienduizenden sprinklers, ontruimingsalarminstallaties en een doormeldsysteem naar de brandweer. Via intelligente koppelingen zijn al die melders en installaties geïntegreerd in één Brand Management Systeem (BMS). In een duidelijke interface geeft het BMS een grafisch - maar en ook in lijstvorm - overzicht van de actuele status van alle installaties. In een logboek zijn ook alle afgelopen meldingen terug te zien.

Status van de melders

De status van alle melders is met behulp van kleuren af te lezen: zo is bij groen alles in orde, geel duidt op een storing en bij rood gaat het brandalarm af. Er is ook een kleur voor melders in een ruimte waar bijvoorbeeld lassers bezig zijn, namelijk roze. Deze melders staan dan in revisie. Dit betekent dat ze wel reageren op een brandmelding, maar die melding gaat niet naar de Brandweer en het ontruimingsalarm wordt niet geactiveerd. Anders zou het ontruimingsalarm om de haverklap afgaan. In de controlekamer kleurt de ‘roze’ melder bij een alarm wel rood en gaat de zoemer.

Van pc’s naar laptops

Jaarbeurs gebruikt al sinds 2004 het BMS van Beveco. In 2017 onderging het Beatrixgebouw van Jaarbeurs een interne renovatie. Alle gedateerde beeldschermen werden omgeruild voor energiezuinige monitors, vaste werkplekken met pc’s maakten plaats voor flexwerkplekken met een laptop-aansluiting. “De nieuwe beeldschermen hebben een grotere schermafmeting dan de oude,” vertelt Henk Eland, support engineer en systeembeheerder bij Jaarbeurs. “En omdat de interface van het oude BMS niet responsive was, moest je het scherm telkens handmatig vergroten.” Dit was een mooi moment voor Beveco om het BMS van Jaarbeurs te upgraden naar een volledig responsive web-based versie.

Beheer vanuit huis

“Het grote voordeel van deze nieuwe webversie,” zegt Eland, “is dat iedereen met een toegangscode tot de BMS-server nu, wáár je maar bent, kunt inloggen. Vanaf een laptop, tablet, zelfs een smartphone. Vroeger konden er maar een paar mensen gelijktijdig in het BMS werken, en altijd alleen vanaf een vaste pc. Omdat het systeem nu ook vanaf een laptop te bedienen is, kan iedere verantwoordelijke medewerker inloggen vanaf alle flexwerkplekken in Jaarbeurs. Ze kunnen ook thuiswerken.” Voor service en updates komt Beveco drie keer per jaar langs, daar heeft Jaarbeurs geen omkijken naar. Ook kunnen de medewerkers in urgente gevallen 24/7 rekenen op directe hulp.

Snelle verificatie

Het BMS is via internet overal te beheren, maar in de controlekamer van Jaarbeurs houdt een medewerker sowieso dag en nacht een oogje in het zeil. Ook ‘in het veld’ loopt 24/7 een collega rond. Via portofoons houden zij contact met elkaar. “Bij elke alarmmelding die binnenkomt, vindt er eerst een snelle verificatie plaats. Hoewel er geregeld ongewenste meldingen binnenkomen, wordt elke melding serieus behandeld,” vertelt maintenance engineer Herman van Rooyen. “De brandweer, waar de meldingen ook automatisch binnenkomen, moet binnen 3 minuten weten of de melding foutief is. Duurt het langer, dan rukken ze al uit richting Jaarbeurs. En om de ontruimingsalarminstallatie te deactiveren, moet de medewerker in de controlekamer zelfs al binnen een minuut beslissen of het loosalarm is. Anders gaan er geluidssignalen klinken, en gebiedt een stem de mensen om het pand te verlaten.” Gelukkig is deze verantwoordelijke functie dankzij het overzichtelijke BMS zeer comfortabel uit te voeren. Of dat nu vanuit de controlekamer is, of bij een medewerker thuis aan de keukentafel.

Is dit artikel interessant?